Nieuwsbrief 2/2007

       
         
 

Februari 2007

Badkuip zoon Odysseus

Fresco van Leonardo da Vinci

 

 

 

 

U ontvangt deze nieuwsbrief geheel gratis en zonder verdere verplichtingen omdat u zich via onze website heeft opgegeven. Wilt u geen nieuwsbrieven meer ontvangen, klik dan hier.

   
Badkuip waarin de zoon van Odysseus werd gebaad nog steeds te zien

In de Odyssee gaat Telemachos, de zoon van Odysseus, op zoek naar zijn vader. Hij begint zijn zoektocht in Pylos waar Nestor regeert. Hij verblijft er enkele dagen en wordt bijzonder gastvrij ontvangen. De wijn vloeit rijkelijk en er wordt goed gegeten. Ook een bad door Polykaste, de jongste en mooie dochter van Nestor, behoort tot de geneugten. Homeros zegt het zo: Intussen gaf de mooie Polykaste Telemachos een bad, zij was de jongste dochter van Neleus' zoon Nestor. En toen zij hem gewassen had en gezalfd met smijdige olijfolie, legde ze hem een mooie mantel om over een chiton, en hij verliet het bad gelijkend op de onsterfelijken in gestalte.

Afbeelding 1. Paleis van Nestor met badkuip op de heuvel van Englianos.

De restanten van het paleis van Nestor Ťn het bad (!) zijn nog steeds te zien. Op de Peloponnesus in Chora bevindt zich een oudheidkundig museum. Het paleis Ťn het bad zelf liggen vier kilometer verder op de heuvel van Englianos. Het paleis kijkt uit over de Ionische Zee.
In Odyssee wordt Pylos, tijdens de aankomst van Telemachos, als volgt omschreven: De zon liet de wondermooie zee achter en ging op naar de hemel, solide als brons, om te schijnen voor de onsterfelijken en ook voor de sterfelijke mensen op de graanschenkende akkers. Zij nu bereikten Pylos, de welgebouwde stad van Neleus.

Bronnen:
1. In het voetspoor van Nestor - Thea Detiger (Telegraaf, 2006).
2. Homerus Odyssee, vertaling van Ben Bijnsdorp.


Zoek en vind het fresco van Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci schilderde in 1505 in het Palazzo Vecchio het frecso De slag bij Anghiari. Het is driemaal zo groot als het Laatste Avondmaal en wordt beschouwd als het belangrijkste werk van Da Vinci. Hij kreeg op 53 jarige leeftijd, op het hoogtepunt van zijn roem, de opdracht de overwinning van Florence op de Milanezen te verbeelden.
Leonardo werkte een jaar lang met zes assistenten aan zijn fresco. Van dit fresco zijn eigenhandig gemaakte tekeningen van Da Vinci bewaard gebleven (Afbeelding 1).

Afbeelding 1. Leonardo da Vinci. Voorstudie Slag bij Anghiari,
Galleria Dell' Accademia, VenetiŽ, ItaliŽ.

maar ook latere kopieŽn zoals die van Rubens (Afbeelding 2).

Afbeelding 2. Peter Paul Rubens.
Kopie van de Slag bij Anghiari, Parijs, Louvre.

Professor Maurizio Seracini ontdekte dat het fresco is verborgen achter een ander fresco dat op tot op de dag van vandaag te zien is in het Palazzo Vecchio, te weten De slag bij Marciano, in de vallei van Chiana van Giorgio Vasari. Seracini kreeg in 1563 de opdracht de zaal te verbouwen. Hij wilde het werk van Da Vinci sparen en mestelde een muur voor het fresco van Leonardo da Vinci. De ruimte tussen deze twee muren meet slechts enkele centimeters. Professor Seracini zag op het fresco van Giorgio Vasari, een kleine groene vlag (Afbeelding 3)

Afbeelding 3. Giorgio Vasari. Detail De slag bij Marciano
in Palazzo Vecchio, Florence, ItaliŽ.

met daarop de tekst: Cerca e trova (zoek en vind). Uit nader onderzoek bleek dat zich precies achter deze vlag het fresco van Da Vinci bevindt. Seracini, tevens een wereldwijd erkend expert in de kunstdiagnostiek, gaat de komende tijd de contouren van het fresco blootleggen door met speciale apparatuur tienduizenden minuscule fotootjes te maken.

Bronnen:
1. Hoogleraar lost mysterie verdwenen Da Vinci fresco op. Stentor 3-2-2007.
2. Gezochte da Vinci gevonden? Ė www.theartserver.be 22-01-2007.