Nieuwsbrief 09/2008        
           
 

September 2008

Rembrandt schilderde vijf werken op koper

 


 

Stuur deze nieuwsbrief door naar iemand anders!
Klik hier!

 

U ontvangt deze nieuwsbrief geheel gratis en zonder verdere verplichtingen omdat u zich via onze website heeft opgegeven. Wilt u geen nieuwsbrieven meer ontvangen, klik dan hier.

   

Rembrandt schilderde vijf werken op koper

Rembrandt heeft in totaal vijf werken op koper geschilderd. Drie schilderijtjes (Afbeeldingen 1-3) hebben het formaat van ca. 15 x 12.2 cm. De twee andere zijn iets groter, 22.2 x 17.1 cm (Afbeeldingen 4-5).

De formaten van deze vijf schilderijen komen vrijwel geheel overeen met de afmetingen van een groot aantal door Rembrandt vervaardigde etsen. Blijkbaar heeft Rembrandt standaard etsplaatjes gebruikt om op te schilderen. Schilderen op koper was in de zeventiende eeuw niet ongewoon. Ongebruikelijk was wel het door Rembrandt aangebracht laagje bladgoud op de drie kleinste schilderijtjes. Een reden voor het aanbrengen van een goudlaagje was waarschijnlijk dat de kleuren daardoor meer glans kregen. De drie kleine schilderijtjes lijken een trits te vormen, maar zijn toch zeer verschillend in uitvoering. Mogelijk werden deze werken als voorbeeld gebruikt voor zijn leerlingen om kennis te maken met uiteenlopende manieren van schilderen èn ook met drie geheel verschillende typen tronies: de oude vrouw, de militair en de jongeling.

Het schilderij De lachende Rembrandt (afbeelding 5) werd in oktober 2007 geveild in Cirencester, een klein plattelandsstadje in West Engeland. In de veilingcatalogus werd het schilderijtje aangeprezen als: A FOLLOWER OF REMBRANDT “The young Rembrandt as Democratus the laughing Philosoher”, a portrait study, half length oil on copper, bears monogram top left “HL?” and lengthy French hand written inscription verso, 23,75 x 17 cm. £ 1000-1500 (= circa 1500-2250 euro!). Het schilderij had eeuwenlang onopgemerkt (“languished in the attic”) in een Brits familiehuis gehangen. Twee bieders (één ervan was positief geadviseerd door Sotheby’s – expert Jan Six XI) waren echter overtuigd dat het een echte Rembrandt was en boden tegen elkaar op tot de uiteindelijke verkoopprijs van 3.1 miljoen euro. Nog nooit werd op een veiling buiten Londen zoveel betaald voor een schilderij. Het veilinghuis verdiende 380.750 pond aan de veiling van De Lachende Rembrandt. Na intensieve bestudering door de grote Rembrandt-kenner Ernst van de Wetering bleek het inderdaad om een echte Rembrandt te gaan. In zijn eigen woorden: "deze Rembrandt is niet alleen echt, maar is ook een buitengewoon interessant werk. Het is een feest!"

Bronnen:
1. Christopher White en Quentin Buvelot, Rembrandt zelf, Waanders Uitgevers, Zwolle, 1999.
2. Ernst van de Wetering, Rembrandt Laughing, c.1628-a painting resurfaces, De kroniek van het Rembrandthuis, 2007.
3. Wieteke van Zeil, Pas bij consensus is Rembrandt ‘echt’, Volkskrant, 29-10-2007.
4. Tom Rooduijn, Dit is een echte Rembrandt, HP De Tijd, 22-2-2008.
5. Gary Schwartz, The Cotswolds Rembrandt, Schwartzlist mail nr. 285.