Muziek in de oudheid

Reeds in de oudheid was muziek niet weg te denken uit het dagelijks leven. Op bruiloften, begrafenissen en religieuze ceremonies mocht muziek niet ontbreken. De muzikale voorstellingen in het theater waren erg geliefd, en muziek maken vormde een vast onderdeel van de algemene vorming.
Antieke bronnen berichten over het gebruik van muziek om mensen te genezen: ‘muziek als medicijn’. Waarom dacht men dat muziek een genezende werking zou hebben, en welke bewijzen zijn hiervoor te vinden?
In dit onderzoek probeert de auteur een antwoord te geven op deze vraag. De onderzochte periode omvat de negende tot de vierde eeuw v. Chr. Waardoor zou muziek kunnen genezen? Welke genezende werking hadden de verschillende muzikale componenten zoals melodie, ritme en woord? Welke rol speelde muziek in het totale genezingsproces: had zij een plaats naast andere therapieën of stond zij op zichzelf? Was de antieke muziektherapie iets magisch of juist beredeneerd?
En hoe vaak werd er gebruik gemaakt van muziek als therapie?
Achtereenvolgens komen de verklaringen aan bod die Homeros, Pythagoras, ­Hippokrates en Plato aandroegen voor de geneeskundige kracht van muziek.

Over de auteur:
Tamara Wanker (1977) studeerde in 2000 cum laude af aan de Rijksuniversiteit Leiden, studierichting Oude Geschiedenis.

Auteur: Tamara Wanker
Uitvoering: Pocket
ISBN: 978-90-8773-009-3
Prijs: € 19,95
Uitgeverij: Scriptio

Bestellen via Bol.com

2017-03-27T11:55:39+00:00